Bouillon og lidt om plastbøtter

 

Hen over sommeren har det været så som så med mit engagement og lyst til LCHF mad. Det har svinget meget op og ned hvor meget jeg har fokuseret på det.

Som jeg skrev i et tidligere indlæg bliver jeg nødt til at vælge mine kampe når jeg er presset og endnu engang har bl.a. arbejde fyldt meget. Men nu nærmer vinteren sig, og jeg er ikke god til kulde og mørke. Derfor skal jeg have hanket op i mig selv for at få mere overskud. Og et af de overskud er at spise LCHF, for det gør min krop godt og give mig mere overskud.

Jeg føler at jeg har lært meget i det forgangne år mht. maden, så det i dag er nemmere at lave overskuelig og hurtig mad som stadig er LCHF. Jeg skal stadig planlægge – men jeg har også lært at det er OK at spise salatpeber med pølse og ost til frokost – det behøver ikke at være de store kulinariske oplevelser hver gang.

Men jeg hygger mig jo også i køkkenet – og det er en af grundene til at jeg igen har lyst. Forleden fik jeg f.eks. lavet en karrysuppe af rester i køleskabet – opskriften skrev jeg desværre ikke ned, men der er helt klar basis for at udvikle lidt mere på sådan en karrysuppe i fremtiden – og så skal I nok få den. Den lå lige til højrebenet – fordi jeg fandt en bøtte med bouillon i fryseren.

Og da det var sådan en succes har jeg i denne weekend været i gang med at lave både kyllinge- og oksebouillon. Vi fik en lækker grillet kylling i går – deraf kyllingeskroget, og så fandt jeg ud af at jeg kunne få okseben i vores lokale bazar så hvorfor ikke lave en gang oksebouillon også. Så har jeg til gryderetter i lang tid.

Bouillonen bliver frosset i små plastbøtter på 2-5 dl, så er det lidt forskellige størrelser af vælge imellem når jeg skal bruge det.

En af de ting jeg har lært med LCHF er at det er rigtig godt at have en enorm mængde af mindre plastbøtter, for de bruges til at fryse alt fra ketchup til boullion til is til rester. Det gør det nemlig meget lettere at kunne lave hurtig mad.

Nå men tilbage til bouillonerne. Jeg lavede dem begge efter opskrifter jeg fandt hos Madbanditten, både kyllingebouillonen og oksebouillonen. For nemhedens skyld fulgte jeg opskrifterne, da det passede med hvad jeg havde i køleskabet. Det virker lidt omstændeligt at lave bouillon, men det skal egentlig bare stå og passe sig selv hele dagen, derfor lavede jeg også begge slags samtidig. Oksebouillonen skal fintunes lidt mere, så I får kun min version af opskriften på kyllingebouillon her.

 

 

Kyllingebouillon (ca 1,1 l):

Samlet tilberedningstid: 20 min + kogetid.

1 kyllingeskrog fra en kylling på 1350 g
3 stængler blegselleri
3 mindre gulerødder
1 løg
2 fed hvidløg
2 1/2 l vand
1 1/2 spsk groft himalaya salt
2 1/2 spsk æblecidereddike

Put skroget i en stor gryde.
Skær blegselleri i ca 2 cm skiver, skræl gulerødder og skær dem i ca 1 cm skiver og put dem i gryden.
Pil løg og hvidløg og skær begge dele i mindre stykker og put dem i gryden.
Tilsæt vand, salt og æblecidereddike.
Kog det hele op og lad det simre i ca 11 timer.
Herefter køles det lidt af inden det hældes i plastbøtter og fryses.

 

Facebook
Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *